MEDONOSNE RASTLINE | APIDEJA
   Tel.: +386 51 607 951  +386 51 685 141        O Nas      Kontakt

MEDONOSNE RASTLINE

Dejstvo je, da se brez močnih čebeljih družin ne moremo iti apiterapije. Za izvajanje apiterapije potrebujemo zdrave čebele in čebelje pridelke. Torej, če želimo zdraviti ljudi s čebeljimi pridelki in čebeljimi izdelki moramo najprej obvladati čebele.

V Sloveniji je za čebele zanimivih približno 250 vrst rastlin, na katerih lahko najdejo nektar in cvetni prah. Torej med vsemi temi rastlinami lahko vsak čebelar najde takšne, ki se podajo njegovemu okusu in ki bodo hkrati tudi koristne za čebele. Je pa resnica, da če želimo čebelam zares pomagati, pa moramo okrog čebelnjaka saditi takšne rastline, ki zacvetijo zelo zgodaj spomladi.

ZANIMIVOST ste vedeli da brez čebel ne bodo uspevale kumarice, da brez čmrljev ne bo obrodil paradižnik. Ko se zima prične prevešati proti pomladi nastopi obdobje začetka novega življenja v naravi. V čebeljih panjih se obdobje novega življenja prične že zelo zgodaj. Na našem obočju jugozahodnik že sredi januarja prinese nekaj toplih dni. Večinoma je to že dovolj, da izpod snega pokuka prvi teloh in da na prisojnih legah zacveti prva leska. V tem obdobju se čebelam že ponudi prva priložnost za iz letanje. Prve izlete iz panja čebele izkoristijo da se iztrebijo. Na telohu pa čebele naberejo prvi nektar, še bolj kot nektar pa čebele v tem času potrebujejo cvetni prah, ki ga lahko bolj obilno naberejo na leski. Prvi izletni dnevi so za čebele izjemno naporni. Čebele skozi zimski počitek precej oslabijo. Januarja in februarja izletavajo zimske čebele stare več mesec, v  tem času je še tudi ozračje precej hladno za to se pogosto zgodi, da čebele, ki so v tem času izletele in če letijo predaleč, da med potjo omagajo in se žal ne vrnejo v panj. In tukaj se čebelarju  ponudi že prva priložnost, da čebelam olajšamo delo. Priden in odgovoren čebelar bo v skrbi za čebele z zasaditvijo medonosnih rastlin v bližini panja prvo pašo čebelam precej olajšal. Ena izmed za čebele izjemno koristnih rastlin je vrba Iva ali po domače MAČICA

To je za čebele izjemno koristno drevo, namreč zacveti že zelo zgodaj spomladi oziroma zelo pogosto že pozimi hkrati pa čebelam daje prepotrebno hrano v obliki nektarja in cvetnega prahu. In še iz enega razloga je  Iva dobra za čebele, vsebuje namreč SALICIN ali SALICIJSKA KISLINA to je podobno snov, kot jo vsebuje aspirin. Salicinsko kislino so poznali in znali uporabljati že stari Egipčani.

 ZANIMIVOST: da so salicinsko kislina uporabljali kot afrodiziak, krepčilo in poživilo, in da se še danes uporablja v kozmetiki. Za čebele je paša na IVI-mačici ob tem da se dodobra oskrbijo s cvetnim prahom, tudi že prva priložnost, da s naravnim antibiotikom poskrbijo za svoje zdravje. Prve pašne dni nektar za čebele nima velikega pomena, saj je v satju še dovolj medenih zalog. Vendarle pa svež nektar spodbudi čebele k večji nabiralni aktivnosti in kar je v tem času še bolj pomembno, povečani vzreji zalege. V tem času je pomembnejši cvetni prah, ki ga čebele nanosijo v očiščeno satje, kar je kasneje vir beljakovin v hrani ličink in mladih čebel. Brez cvetnega prahu ni pravega spomladanskega razvoja čebel. Ob vseh naslednjih lepih sončnih dnevih se dogajanja v čebelnjaku ponavljajo. Med tem so se rodile že tudi prve mlade čebele, kot rečeno s tem se povečujejo potreba v panju po beljakovinah oziroma po cvetnem prahu. Dober in odgovoren čebelar je o tem razmišljal že leto pred tem, ter je v bližnji okolici čebelnjaka poskrbel za to, da čebelam ni potrebno po hrano leteti predaleč. Spomladanski razvoj čebelje družine ni edini razlog, zakaj mora čebelar poskrbeti za dobro čebeljo pašo v bližini čebelnjaka. Dejstvo je, da zaradi hiper produkcije govedoreje, kmetje na travnikih več ne pustijo, da travniške cvetlice zacvetijo v polni razsežnosti, kot je to bilo nekoč. Temveč zaradi velike potrebe po krmi za živino, kosijo svoje travnike vsaj trikrat na leto. To pa pomeni, da večina rastlin, ki so včasih zacvetela na naših travnikih in so bila odlična naravna paša za čebele, da teh rastlin ni več, ker enostavno nimajo več časa zacveteti. Iz navedenega razloga in preobilnega dušičnega gnojenja so iz naših travnikov praktično izginile : spominčica, travniška kadulja, nokota, različne vrste grabljišč in glavinci.

Spominčice,                                                   Travniška kadulja

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQiDr8II7xjuQtJb2_cp22FOZ5ukWUVVEPS99ClRioyDFS3NxtwUFyAUKgihttps://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTo4Nb3jbr_a77dP68jQ_Z23cJY1daAS0fUqzzPMTg055luSIXXHmh-4Lic

Vse te rastline so bile tudi izdaten vir hrane tudi drugim opraševalcem. Poleg tega bi morali paziti na čas košnje. Za čebele bi bilo najbolje, da bi medeča rastlina bila pokošena šele po cvetenju.

Glede na to, da je v Sloveniji na razpolago resnično veliko rastlin, ki čebelam nudijo svetni prah in nektar za pridnega čebelarja ne bi smela biti prevelika težava okrog svojega čebelnjaka ustvariti povsem svoj ekosistem, ki gre v korist njegovim čebelam posredno pa njemu samemu. Naj navedem še nekaj za zgodnjo pašo za čebele izjemno pomembnih rastlin.

Leska, na moških cvetovih leske čebele izjemno rade nabirajo cvetni prah in nektar. To je zelo nezahtevna rastlina, ki je lahko čebelarju v veliko pomoč.

Divja češnja, divja češnja ob svoji neformalni vlogi po izročilu čebelarjev »ko zacveti divja češnja se opravi prvi pregled čebel« je zelo izdatna prva paša za čebele. Za čebele je zelo koristno, če se nahaja v bližini čebelnjaka.

Spomladanska resa, spomladanska resa  je majhen grmiček, ki cveti zgodaj spomladi. Je ena prvih rastlin v letu, ki omogoča čebelam bogato pašo.

Potem so še tukaj: črni teloh, pravi žafran, zvončki, trobentice in črna jelša.

Vse naštete rastline so kot že rečeno izjemno nezahtevne za negovanje, čebelarju in čebelam pa dajejo obilico koristi.

Glede na to, da sem se pri tem referatu osredotočil samo na medovite rastline, ki zacvetijo kot prve zgodaj spomladi, bi rad izkoristil to priložnost in predstavil še eno za čebele izjemno koristno rastlino.

Salix triandra  »semperflorans je mutacija mandljeve vrbe, ki cveti od začetka aprila pa vse tja do oktobra.

Njeni cvetovi, zlasti moški, poleg medičine ponujajo obilico cvetnega prahu, v poznem poletnem času ko običajno nastopi brez pašno obdobje. Razveseljivo je tudi to, da se ta vrba lepo razmnožuje s potaknjenci. Raste v obliki grma in doseže višino rasti tja do 7 metrov.

Za zaključek bi rad vsem čebelarjem, ki s srcem čebelarijo za čebele in šele na to za med, povedal,  da se naj potrudijo in čebelam, ki imajo iz leta v leto vse več naravnih sovražnikov, ki jim otežujejo razvoj in življenje potrudijo in jim olajšajo vsaj prve spomladanske izletne dneve.

Morda še napotek. Če za čebele okrog čebelnjaka urejate in sadite medovite rastline, se potrudite in posamezne rastlinske vrste sadite v gredice oziroma grmičke. Čebele ne zanima preveč ena posamezna rastlina ali en majhen grmiček. Čebele privablja cela gredica posajenega pravega žafrana, ali skupaj več grmičkov boreča, ki ga imajo čebele izjemno rade.

S spomladansko reso si lahko okrasite okolico čebelnjaka, če imate čebelnjak v bližini doma, si s spomladansko reso lahko uredite domač skalnjak in boste na en mah rešili dva problema. Na okenskih policah v koritih naj rastejo rastline, ki medijo in dajejo cvetni prah. Kajti za čebele lahko v naravi večkrat v letu iz različnih razlogov nastopijo težki časi - brez pašna obdobja. Naša naloga je, da če že čebelam pobiramo njihove pridelke, da jim pomagamo takrat, ko si same ne morejo nabrati dovolj hrane za kvalitetno preživetje.

 

Air Jordans

short url link | Men's Footwear

Kontaktne informacije

    Karantanska ulica 35,
    2000 Maribor,
    Slovenija
    (+386) 51 607 951 (+386) 51 685 141
    info@apideja.si

Noben začetek ni PRETEŽAK, če tisto kar delaš, delaš z LJUBEZNIJO Marsikdo od mojih prijateljev in znancev me sprašuje, kako sva z Aleksandro pristala v poslu s čebelami in čebeljimi pridelki. In vsakomur, ki me to vpraša, odgovorim, da se takšne...

Novice

Ostanite na tekočem, prijavite se na naše e-novice!